djursjukhusetab.se https://www.djursjukhusetab.se Allt du behöver veta om djur. Mon, 19 Feb 2024 01:57:00 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.djursjukhusetab.se/wp-content/uploads/sites/242/2020/10/icon-32x32.png djursjukhusetab.se https://www.djursjukhusetab.se 32 32 Lantbruk – dessa fordon ska du satsa på! https://www.djursjukhusetab.se/lantbruk-dessa-fordon-ska-du-satsa-pa/ Mon, 19 Feb 2024 01:57:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=135 Äger du en gård med mycket mark och boskap kommer du att vara i behov av pålitliga och välfungerande fordon och maskiner. Du kommer bland annat att behöva ett fordon för att ta dig in till samhället och tillbaka igen, men du kan också behöva grävmaskiner, traktorer, transportfordon och mycket mer.

Har du precis köpt din gård och ska komma igång kan det vara många maskiner och fordon som behöver köpas på en och samma gång. Det är naturligtvis något som kan påverka din ekonomi kraftigt. Genom att satsa på begagnade maskiner kan du få fina och välfungerande fordon till ditt lantbruk, utan att behöva tömma bankkontot helt och hållet. Blinto erbjuder ett stort utbud av begagnade maskiner som lämpar sig utmärkt för lantbruk. Här hittar du bland annat bandgrävare och traktorgrävare, men också lastbilar, transportfordon och mycket mer – allt till låga priser!

Djurtransport till boskap

Har ditt lantbruk många djur är transporten mycket viktig. Här gäller det att hitta transportfordon som lämpar sig för just de djur du har på gården. I en traditionell hästtransport kan du i många fall transportera mer än bara hästar. Även kor, får och andra större djur kan använda sig av dessa transporter. Transporterna kan du bland annat använda dig av när du ska ta ett djur till veterinären, när det är dags för utsläpp eller ett besök hos hovslagaren. Kom ihåg att även djurtransporter lönar sig att köpa begagnat, eftersom nypriserna oftast är mycket påfrestande för ekonomin.

]]>
Stimulera kattens naturliga beteende med ett klösträd https://www.djursjukhusetab.se/stimulera-kattens-naturliga-beteende-med-ett-klostrad/ Mon, 19 Sep 2022 05:26:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=103 Många kattägare känner igen sig i att möblerna efter en tid utsätts för klösmärken. De förekommer ofta utmed benen på stolar och bord, men även på mattor, soffor och sängar. Då detta beteende sällan tränas bort är det bra att förse hemmet med en plats där katten uppmuntras att klösa.

För dig som gärna vill erbjuda katten en plats att uttrycka sitt behov av att klösa finns flera alternativ. Oavsett vad du önskar finns olika modeller av klösträd för katt, liksom klösbrädor, klöspelare och leksaker. Gemensamt för många modeller är att de är tillverkade av material som är anpassade för kattens klor. Ett klösträd till din katt erbjuder även extra finesser i form av sittplatser och lek. Att klippa kattens klor är ofta nödvändigt för att de inte ska växa sig för långa, men det påverkar inte kattens behov av att klösa.

När du skaffar katt finns det viktiga saker att tänka på för att katten ska må bra. För att förstå kattens beteende i hemmet är det viktigt att komma ihåg varför de klöser på möblerna. Katten har sitt ursprung i naturen där de ska klara av att fånga sin egen föda, försvara sig och markera revir. För att hålla klorna i bra skick behöver katten klösa på lagom hårda underlag. Materialet ska låta kattens klor sjunka in utan att stöta emot baksidan, samtidigt som det ger ett stadigt grepp och bra höjd. Sisal är ett bra material att välja. Samtidigt får katten en möjlighet att doftmarkera på underlaget och sträcka ut musklerna i kroppen.

Klösbrädor finns i många varianter och det finns därför något för alla katter och hem. De största är utformade som en möbel i form av ett klösträd. De erbjuder flera olika hyllor i olika nivåer dit katten kan hoppa eller vila på. Katter uppskattar att sitta högt upp för att få överblick i hemmet och ett klösträd är därför uppskattat. Locka dit katten med leksaker eller kattmynta och täck skadade möbler med lösa tyger som stör beteendet.

Det finns även andra modeller som stimulerar kattens behov av att klösa. En vanlig variant är den klassiska klöspelaren som efterliknar en smal trädstam. En klösbräda är platt och kan placeras liggande på golvet eller fäst på väggen. Några varianter är designade för lek, vilket stimulerar katten samtidigt som klorna vässas.

]]>
Smarta hem-teknik för ditt husdjur https://www.djursjukhusetab.se/smarta-hem-teknik-for-ditt-husdjur/ Mon, 05 Sep 2022 09:46:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=106 Det råder ingen tvekan om att allt fler väljer att installera smarta hem-teknik för att förbättra vardagen och göra livet lite enklare. Med hjälp av den här moderna tekniken blir det inte bara lättare att sköta vardagsrutinerna, utan du kan också spara in en hel del pengar och energi i processen.

Att smarta hem gör det möjligt för dig att starta diskmaskinen på avstånd eller sätta på och stänga av belysningen är det många som redan vet, men visste du att du kan använda ditt smarta hem för att göra din bostad mer husdjursvänlig? Den här typen av teknik kan nämligen inte bara komma till användning för oss människor, utan den är minst lika användbar när du vill rå om ditt husdjur och inte befinner dig på plats i hemmet. Här berättar vi hur!

Gör ditt hem husdjursvänligt med smart teknik

Ja, vi är eniga om att smarta hem är lösningen för många vardagsproblem, men hur kan man använda sig av den för att ta hand om sitt husdjur på bästa sätt?

Belysning och sällskap

Under höst- och vinterhalvår är både morgnar, eftermiddagar och kvällar väldigt mörka. För de husdjur som är hemma själva kan det kännas skrämmande och obehagligt att vistas i mörker. Genom att programmera dina lampor, eller använda fjärrstyrning, kan du se till att lamporna tänds när mörkret faller på. Detta är inte bara en trevligare miljö för ditt husdjur att vistas i, utan det blir också mysigare för dig att komma hem och ett bra skydd mot eventuella inbrottstjuvar.

Smart trygghet och säkerhet

Nästan alla smarta villor och hus är utrustade med en övervakningskamera. Med en övervakningskamera kan du ha full koll på ditt husdjur under dagen och säkerställa att allt är okej. Naturligtvis kan du även använda kameran för att förhindra och upptäcka inbrott, men kom ihåg att smart teknik med rörelsedetektorer kan utlösas av just husdjuret. Vi rekommenderar därför att du använder kameror som gör det möjligt för dig att bestämma vilka områden som ska detekteras.

Skydda mot stark sol

Många husdjur bär rockar av päls och under sommarhalvåret kan det naturligtvis bli väldigt varmt och jobbigt. Med smarta hem-teknik kan du se till att motorisera solskyddet i hemmet. Du kan t.ex. använda dig av en timer för dina persienner så att ditt hem får en behagligare temperatur. Under vintern kan du istället göra åt andra hållet. Då kan du installera en solsensor som ger en trevlig ljusnivå och ett skönare inomhusklimat.

]]>
Att tänka på vid köp av hund https://www.djursjukhusetab.se/att-tanka-pa-vid-kop-av-hund/ Wed, 29 Dec 2021 02:15:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=101 Det har blivit populärt att skaffa en hund men det är inte alltid som nya hundägare är medvetna om det stora ansvar de åtar sig och vilka problem ett hundköp kan medföra. Det är mycket viktigt att vara medveten om innebörden av ett hundköp för din livsstil och din familj. Ett hundköp kräver en hel del funderande och kunskap innan du bestämmer dig för att skaffa en ny familjemedlem.

Köp hund på rätt sätt

När du eller din familj bestämt er för att köpa en hund är det viktigt att köpa din hund på rätt sätt. Var noga med att den hund du funderar på att köpa inte smugglats olagligt in till Sverige. En smuggelhund kan ha sjukdomar som du samt din familj kan drabbas av. Ett annat problem är att en sådan hund kan ha behandlats på ett dåligt sätt som gör det svårt för hunden att anpassa sig till ett familjeliv. Det är tyvärr inte ovanligt att hundvalpar som säljs via annons online har förts in i Sverige olagligt och helt saknar eller har bristfällig dokumentation. Dessa hundar har ofta vuxit upp under förfärliga förhållanden och kan i värsta fall föra in farliga smittor som exempelvis rabies till Sverige.

Köp en säker hund

När du köper en hund är det rekommenderat att se till att hunden är säker. Det innebär att du vet var hunden kommer från (i Sverige eller utomlands). En renrasig hund som är född i Sverige brukar ha sin moder registrerad i det centrala hundregistret. Begär alltid att får se mammans registrering. Se också till att få en köpeavtal där säljarens namn, telefonnummer och adress framgår. Olagliga smuggelhundar kostar ofta lika mycket som en laglig hund och det är därför viktigt att veta vem du köpt hunden från. Att köpa en renrasig hund är idag ganska dyrt men när du väl bestämt dig för att köpa en hund kan Lånakuten vara till hjälp. Hos Lånakuten kan du jämföra säkra lån utan uc vilket innebär att du kan behålla din goda kreditvärdighet när du söker lån. Dessa långivare gör upplysning hos Creditsafe eller Bisnode istället för UC vilket gör att din ansökan inte kommer att visas. Hos Låneakuten kan du i lugn och ro jämföra lån utan UC för att hitta det lån som är mest fördelaktigt för dig. Lån utan UC kommer inte att ge en negativ påverkan på din kreditvärdighet.

Välj hundras

När du väljer hundras är det viktigt att den hund du väljer kommer att passa din livsstil och din familj. Se över hur mycket tid du och din familj egentligen har att spendera på din nya familjemedlem. Olika hundar har olika behov som exempelvis en Husky behöver mycket motion och tid i naturen, en schäfer behöver träning och mycket tid med dess tränare, en border collie har mycket energi och behöver komma ut på långa promenader och så vidare. Ta reda på de olika hundrasernas behov och hitta den typ av hund som passar dig, din familj och livsstil bäst. Var alltid noga med att köpa en hund från en uppfödare i Sverige eller via lagliga och seriösa kontakter. En sjuk illegal hund kan kosta flera tusen kronor i veterinärvård plus att du riskerar att utsätta dig själv och andra (även djur) för allvarliga sjukdomar.

]]>
Stora papegojor som husdjur https://www.djursjukhusetab.se/stora-papegojor-som-husdjur/ Sun, 12 Dec 2021 04:54:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=99 Att skaffa ett husdjur innebär ett stort ansvar och omtanke. Om man funderar på att skaffa sig en eller flera större papegojor, ska man ha tänkt igenom beslutet noga då en papegoja ofta kan leva lika länge som en människa. En större art av papegoja som arapapegoja, kan leva upp till 90 år och då har man skaffat sig en vän för livet som man ska värna om.

Fågelsjukdomar samt behandling av springmask hos människa

Det är viktigt att ha en bra försäkring till sin fågel om den blir sjuk och behöver veterinärvård. Även om man verkligen tar hand om sin papegoja, kan den ändå bli sjuk. Det finns varierande sjukdomar och tillstånd som en papegoja kan drabbats av. Även om man ger rätt vitaminer kan också vitaminbrist uppstå på grund av stress och oro som i sin tur påverkar immunförsvaret. Papegojor är experter på att dölja om de är sjuka och det är ett överlevnadsbeteende som följt med från det vilda livet för att inte bli dödade. En sjukdom som kan drabba en papegoja är bland annat papegojsjuka eller på latin ornithos pscittacos. Det finns bra råd för hur man upptäcker och förebygger papegojsjuka som är viktiga att tänka på. Det är viktigt att hålla rent regelbundet i buren, samt vara uppmärksam på om fågeln är trött eller hängig. Det är ytterst sällsynt att papegojsjuka överförs till människa, men det kan hända. En papegoja kan även drabbas av salmonella, mykobakterios eller till exempel mykoplasmos. Även parasitsjukdomen näbbskabb, och fotskabb kan uppstå. Parasitsjukdomar kan även drabba människor som till exempel springmask i tarmen. Sjukdomen är ofarlig men besvärlig med bland annat klåda i ändtarmsöppningen. Då finns det effektiv behandling mot springmask som snabbt dödar denna besvärliga parasit.

Skötselråd för papegojor

En papegoja kräver en bur som är godkänd enligt Jordbruksverkets mått i förhållande till papegojans storlek och art. En voljär kan vara lämplig för arter som ara eller grå jako. Det är ett större utrymme i ett rum där man har satt upp skyddande nät och fågeln kan röra sig bättre fritt i olika riktningar. Det är bra att ha naturliga trädslag i en bur eller voljär som inte är giftiga och passar bra, till exempel lönn, al, asp, lind, hassel, sälg, bok eller poppel. Grenar från fruktträd, som äppelträd, är extra uppskattade av en papegoja. När det kommer till foder ska man undvika att köpa fröblandningar i lösvikt. Dessa kan innehålla insekter och mögelsporer som kan göra en papegoja sjuk. Man kan istället köpa näringsrika pellets i förslutna påsar. En papegoja behöver även färsk näring och behöver även frukt och grönt. Många baljväxter och stenfrukter går bra. Man ska dock aldrig ge avokado då det är mycket giftigt och inte heller sötsaker som choklad! I övrigt går det bra med välkokt kyckling, fisk, yoghurt, fullkornsris, pasta och en mängd olika grönsaker. Att städa buren regelbundet är också viktigt och behöver man antibakteriellt, kan man använda sig av naturlig citronsyra som inte är skadlig för papegojan, en trasa och hett vatten.

]]>
Därför är det viktigt att försäkra dina djur https://www.djursjukhusetab.se/darfor-ar-det-viktigt-att-forsakra-dina-djur/ Fri, 12 Nov 2021 05:51:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=94 Framförallt hundar och katter har en tendens att råka illa ut och skada sig i olyckor. För att se till att de har ett så bra liv som möjligt är det viktigt att du försäkrar dem. Då vet du med dig att du kommer kunna ge dem den veterinärvård de behöver om de skulle behöva den. Det blir lite som en försäkring för dig också, eftersom du kan försäkra dig om att dina djur kan få den vård de behöver. Då slipper du oroa dig för att behöva betala höga summor om olyckan skulle vara framme. Istället kan du lugnt och tryggt luta dig tillbaka med vetskapen om att försäkringen hjälper till med kostnaderna.

Så ska du tänka när du väljer försäkring

När du ska välja försäkring måste du sätta ditt djurs behov i första hand och välja en bra försäkring utifrån vilket djur du har och djurets förutsättningar. Hos lassie.co hittar du flera bra alternativ som sätter djuren i fokus samtidigt som du kan anpassa det efter vad din plånbok tillåter prismässigt. De erbjuder försäkringar för hundar och katter och med hjälp av ett litet formulär på hemsidan kan du se vilka alternativ som passar just ditt husdjur. Tänk på att ju högre månadskostnad desto lägre blir självrisken när ditt djur väl är i behov av veterinärvård. Självrisken är den del av veterinärkostnaden som du själv behöver betala. Därför måste du väga för- och nackdelar med olika sorters försäkringar, deras månadsavgift och självrisk, för att komma fram till vad som passar bäst för dig och ditt husdjur. Tänk på ditt djurs ras, ålder, kön, allmäntillstånd och sjukdomshistorik när du ska välja försäkring. Du kan alltid ändra försäkring om du känner att den du valt inte passar prismässigt eller innehållsmässigt efter ett tag, men det är oerhört bra att ha en försäkring från att ditt djur är väldigt litet. Dessutom finns ibland rabatter om du försäkrar ditt djur medan det är väldigt ungt. Då får du ofta även med en dolda fel-försäkring, vilket innefattar ifall ditt djur skulle ha något dolt fel som ej ännu upptäckts när du fått ditt djur. Det kan vara något medfött eller någon sjukdom som inte märkts av tidigare. Oavsett vad det kan vara är det viktigt att du försäkrar dina djur för att se till att de kan tas om hand om något plötsligt skulle hända.

]]>
Husdjur – så blir du enkelt av med hår https://www.djursjukhusetab.se/husdjur-sa-blir-du-enkelt-av-med-har/ Fri, 23 Jul 2021 10:11:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=79 Alla husdjursägare är väl medvetna om att djur skräpar ner. Det kan handla om allt från spån till sand som dras runt, men också smuts utifrån och päls som fastnar på möbler och kläder. Oavsett hur mycket man än älskar sitt husdjur vill man troligtvis att hemmet ska vara rent och fräscht. Päls på kläderna är inte bara missprydande, utan kan också orsaka allergier när du går till arbetsplatsen eller barnen till skolan.

Att bli av med päls kan vara svårt och extra klurigt är det under perioder som djuret fäller mycket. Det kan kännas som en omöjlighet att ha rena och fina kläder eller ett hem som inte är täckt med hårstrån dagarna i ända, men det finns lösningar på problemet. Att utföra storstädningar är ett bra sätt att bli av med pälsen om du har haft ett djur tillfälligt på besök, men om djuret bor hos dig hjälper inte ens den mest professionella byggstädning från ett seriöst städföretag. Byggstädning är ett utmärkt alternativ när du har renoverat och vill bli av med allt fint damm som har lagt sig som ett täcke, men för återkommande fällning från husdjur krävs andra metoder.

Bästa tipsen för ett pälsfritt hem

Vad ska man då göra för att bli av med alla strån som ditt husdjur släpper? Det tittar vi närmare på här! Vi har skapat en lista med några av de bästa knepen som du kan ta till. I många fall räcker det med ett av dem, men är du mycket seriös med pälsborttagningen kan du med fördel kombinera de olika tipsen.

1. Borsta

I många fall kan det räcka med att du borstar ditt husdjur oftare. Borstningen bör ske utomhus och med hjälp av en specifikt framtagen kam för ändamålet. Om du borstar djuret lite varje dag behöver du inte heller lägga ner så mycket tid. Du hjälper djuret att bli av med kliande hårstrån och får ett hem som är renare.

2. Tennisbollar och ättika

Visste du att ättika i kombination med tennisbollar i torktumlaren kan göra så att dina kläder blir mindre statiska. Det kommer förvisso inte att eliminera hårstråna från ditt husdjur, men det gör att dina kläder inte drar åt sig lika mycket.

3. Förse ditt husdjur med omega 6

Omega 6 är en mycket viktig vitamin som kroppen inte kan producera på egen hand. Det gäller även djur. Genom att förse ditt husdjur med en vitamin-boost kan du förebygga torr hud. När huden är torr är det lättare att drabbas av håravfall. Du kan med fördel blanda ner det i maten eller använda det som olja direkt på huden.

4. Lager med rollers

Klassiska klädrollers är utmärkta att använda sig av för att bli av med hår och är du husdjursägare är detta ett måste. Rollern kan du inte bara använda dig av på dina kläder för att bli av med strån, utan du kan även använda dem på möbler som soffor, mattor, stolsdynor och mycket mer.

]]>
Minska elkostnaden i arbetet med djur https://www.djursjukhusetab.se/minska-elkostnaden-i-arbetet-med-djur/ Tue, 22 Jun 2021 14:39:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/minska-elkostnaden-i-arbetet-med-djur/ Om man arbetar med djur, inom djurparker eller kanske som veterinär eller på helt andra sätt, behöver man också tänka på ekonomin. En sak som kan påverka utgifterna ganska mycket är elkostnaden. Ju större ytor man har att täcka upp, desto större elkostnad kan man få. Men hur kan man minska elkostnaden?

Jämför elavtal

Det kan vara klokt att jämföra elpriser med jämna mellanrum. När man tittar på ett rörligt elpris kan det många gånger vara billigare än fasta sådana eftersom man i ett fast elpris slår ut en summa över hela året. Med ett rörligt elavtal utan bindningstid kan du också enkelt byta elbolag om du känner för det.

Tvätta och diska fulla maskiner

En annan sak som är bra att tänka på är att man diskar och tvättar fulla maskiner. I arbetet med djur kan det bli både en del tvätt, och många tallrikar eller skålar att diska. Genom att se till så alla maskiner är fulla innan de körs slipper man slösa både vatten och elektricitet. Ibland kan det självklart vara så att något måste tvättas lite mer akut, men går det att undvika är det bra. Är det enstaka saker som ska diskas går det utmärkt att göra för hand med varmt vatten och diskmedel.

Välj solceller

Ett annat sätt att spara pengar och el på är genom att installera solpaneler. Har man tillgång till en större yta eller ett tak där solen ligger på under en stor del av dagen finns det många kronor att spara. De pengarna kan sedan gå till att ta hand om djuren, eller till andra roligare saker.

Andra sätt att spara energi på

Genom att spara energi och minska sin användning av elektricitet sparar man också pengar. Släck lampor där det inte behöver vara tänt, stäng av datorer och lämna inte tv-apparater i standby-läge. Bara genom de här åtgärderna blir det i regel ett par hundra kronor om året som kan sparas i lite större anläggningar där man vårdar djur.

]]>
Tillbehör till djur https://www.djursjukhusetab.se/tillbehor-till-djur/ Fri, 01 Jan 2021 12:25:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/?p=74 Att ha djur innebär inte bara glädje och gos. Det innebär också en del utgifter som mat och tillbehör. I den här artikeln går vi igenom några djurtillbehör som kan vara bra att införskaffa till ditt djur.

Häst

Vi börjar givetvis med det största djuret, nämligen hästen. När du skaffar häst är kanske det första du tänker på vilken sorts sadel du ska ha för att ni båda ska känna er bekväma när ni rider. Sadlar till häst går att få tag på både i fysiska butiker men också online. En bra sorts sadel med hög kvalitet är till exempel en islandssadel från Hestbolaget som går att använda både till hopp och dressyr. Andra tillbehör till häst är ett bett, täcken träns, tyglar, grimmor och grimskaft. Sedan finns det de tillbehör som används när du ska vårda din häst som en ryktborste och tvättsvamp.

Hund

Det finns mängder med olika sorters tillbehör som du kan köpa till din hund. Men det som är viktigast är att hunden har någonstans att lägga sig, till exempel i en bädd. Några leksaker att leka med, ett bra koppel och såklart en mat- och en vattenkopp. När det kommer till att vårda din hund så kan du köpa en sax att klippa dess klor med. På vinterhalvåret är det viktigt att du klär din hund med ett reflekterande material, till exempel en väst. Gärna också med ett lysande eller blinkande halsband.

Katt

En katt behöver ungefär samma tillbehör som en hund. Enda skillnaden är att om du har en innekatt så ska den ha tillgång till en kattlåda med sand. Katter tycker också om att klättra och klösa så då är det bra om den får utlopp för det med hjälp av en klösbräda eller någon sorts klösmöbel. Om du har en utekatt så är det viktigt att den har ett halsband med ditt telefonnummer och på vinterhalvåret kan du fästa en reflex, blinker eller ha ett reflekterande halsband.

Smådjur

Kanin, marsvin, hamster och liknande djur ingår under kategorin smådjur. De går att bunta ihop eftersom de behöver ungefär samma tillbehör. Dessa djur behöver en stor bur, ju större desto bättre. I buren ska du ha halm eller pellets som de kan böka runt och lägga sig i. Du kan också köpa ett litet hus som djuret kan bo i. Har du en kanin kan du gå ute med den, men då behöver du ett koppel och en sele. Om du har en hamster kan du köpa ett hamsterhjul. Något som alla gnagare har gemensamt är att de tycker om att gnaga, du kan köpa hem en mineralsten eller gnagarsten.

Fisk

Det första som krävs när du har fiskar är ett akvarium. Även där gäller ju större desto bättre. I akvariet kan du sätta olika sorters hus och koraller för att de ska trivas. Sedan behövs en pump och något att städa akvariet med.

]]>
Saker att tänka på innan du skaffar katt https://www.djursjukhusetab.se/saker-att-tanka-pa-innan-du-skaffar-katt/ Thu, 24 Dec 2020 12:54:00 +0000 https://www.djursjukhusetab.se/saker-att-tanka-pa-innan-du-skaffar-katt/ Katter är fantastiska sällskapsdjur och det är inte konstigt att katten är ett av våra mest älskade husdjur. Även om en katt är relativt lätt att sköta om, så innebär det ett stort ansvar att skaffa katt. Här berättar vi om vilka förberedelser som krävs och vad du behöver tänka över innan du välkomnar en katt in i ditt hem.

Köpa katt

Det finns många olika kattraser att välja mellan, var och en har sitt utseende och temperament. En raskatt kan kosta mellan 5 000 och 10 000 kronor. En vanlig huskatt är betydligt billigare, men är ett lika gott sällskap för det. Det går också att adoptera en katt från ett katthem. Det är en god gärning, och samtidigt ett gott köp eftersom det vanligtvis innebär att katten redan är kastrerad, avmaskad och vaccinerad. Oavsett varifrån du väljer att köpa den, så är det bra om det finns möjlighet att träffa katten innan du hämtar hem den. Förhoppningsvis får du då en känsla för kattens personlighet och därmed en bra start för er fortsatta samvaro tillsammans. En kattunge ska vara minst 12 veckor gammal innan den flyttar hemifrån.

När katten flyttar in

Redan innan katten anländer är det bra att ordna med en försäkring. På Kattförsakring.se kan du få hjälp att välja rätt försäkring. En bra försäkring kan spara många tusenlappar om olyckan skulle vara framme. När katten är 8-9 veckor gammal ska den vaccineras, därefter ytterligare en gång tre veckor senare. Kolla med uppfödaren om din kattunge är vaccinerad eller ej.

Kattens behov

En vuxen katt behöver tillsyn minst två gånger om dagen, medan en kattunge behöver ses till ännu oftare. Därför är det bra att vara hemma så mycket som möjligt under de första veckorna, innan kattungen har vant sig vid det nya hemmet. Fundera över vilka i din närhet som kan passa katten om du måste resa bort. Du är också skyldig att ge katten foder av bra kvalitet, och se till att den håller vikten. Om du planerar att skaffa en innekatt, så är det viktigt att se till att den får stimulans. Klösbrädor, leksaker och upphöjda liggplatser hjälper till att hålla katten sysselsatt.

]]>